O GITARAMA

Gitara je žičani instrument s tipično 6 žica, zvuk se proizvodi okidanjem žica desnom rukom dok se lijevom vrši pritisak na žice na vratu gitare čime se dobivaju različiti tonovi. Varijante su:

• Klasična gitara (6 žica) - poznata kao Španjolska gitara. Prve tri žice su od najlona, dok tri zadnje su od metala (bronza, celik itd. Vibriranje gitare se pojačava u rezonantnom šupljem tijelu gitare. Popularna za klasičnu, narodnu i flamenco glazbu.

• Akustična gitara (6 ili 12 žica) - isto kao klasična, samo su svih 6 žica od metala.), radi glasnijeg zvuka i njegove svjetlije boje. Popularna za blues, narodnu i rock glazbu. Dosta je robusnije građena od klasične, zbog jačih tenzija koje stvaraju žice. Veliki je broj varijacija u građi i konstrukciji akustične gitare, te korištenih materijala u izradi. Skuplje gitare imaju jednodjelnu rezonantnu ploču (ona u ravnini sa žicama, najčešće od smreke), dok su zadnja i bočne strane od javora, indijskog palisandera ili mahagonija. Jeftiniji modeli imaju za zamjenu lamelirano drvo


• Polu-akustična gitara (obično 6 žica) - hibrid između akustične i električne gitare. Tijelo je šuplje i posjeduje elektromagnete. Proizvodi karakterističan topli, meki zvuk. Popularna za Jazz i Rock glazbu.

• Električna gitara (6, 7, 8, 12 žica) - zvuk se pojačava električnim putem pomoću pickup-a i pojačala, tako da električna gitara za razliku od akustične ima tijelo načinjeno od punog drva. Elektroakustična gitara je zapravo akustična gitara sa šupljim tijelom i pridodanim piezoelektričnim elementom (češće) ili mikrofonom (rjeđe) koji služi za stvaranje elekričnog signala. Razvijena je u 20. stoljeću, a popularizirala kroz blues, rock i heavy metal muziku.

• Električna bas gitara (4, 5, 6, 8 ili vise žica) - niži raspon frekvencija od električne gitare, u bendu uz bubnjeve stvara ritamsku strukturu glazbe, iako se ponekad koristi i kao solo instrument